🌀 از قرن ها پیش،مسئله نیاز به «سرباز» برای تامین امنیت و تقویت ارتش، در ایران و سایر کشورها یک چالش برای همه دولت ها محسوب می شده و راه حل های متعددی برای آن آزموده شده است. یکی از معروف ترین این راه حل ها،ایده «سرباز اجباری» بوده که شکل «مدرن» آن نخستین بار در دوره انقلاب فرانسه و در سال 1798 به کار گرفته شد تا نخستین جمهوری جهان مدرن بتواند با این طرح، از خود در مقابل حملات پادشاهی های اروپایی دفاع کند.
🌀 ایالات متحده یکی از نخستین کشورهایی بود که تصمیم به لغو سیستم سربازی اجباری در سال 1973 گرفت . در سال های بعد کشورهای بیشتر و بیشتری تصمیم به لغو سیستم سربازی اجباری گرفتند و استفاده از ارتش های حرفه ای مجددا رواج بیشتری پیدا کرد. به عنوان مثال کشور فرانسه که پایه گذار سیستم مدرن سربازی همگانی بود، 203 سال پس از اجرای این قانون توسط ناپلئون، سرانجام و در سال 2001 خدمت سربازی را به طور کامل لغو کرد.
🌀 یکی از دلایل اصلی این رخداد، کارهای بسیار گستردهای بود که اقتصاددانان از میانه دهه 1960 تا پایان آن انجام دادند و نشان دادند که هزینه انسانی خدمت اجباری چقدر زیاد است و چگونه میتوان یک سیستم کارای داوطلبانه در نیروهای نظامی به وجود آورد.
🌀 اما مشهورترین فرد در این زمینه میلتون فریدمن است. در دسامبر 1966، در همایشی چهارروزه در دانشگاه شیکاگو، فریدمن ایده اقتصادی و فلسفی خود را تحت عنوان «چرا یک ارتش داوطلبانه نداشته باشیم؟» ارائه داد. اقتصاددانان به طور جالبتوجهی بر ضد این قانون دلایل منطقی و اقتصادی میآورند. سخنرانی فریدمن و اظهار نظرات مختلف او به عقاید دیگر سخنرانان هنوز بعد از چهار دهه قابل توجه است. یکی از بهترین قسمتهای سخنرانی او آنجاست که او مخالفان با قانون خدمت اجباری را موافقان با «اجیر کردن» سرباز میداند.
🌀ویلیام مکلینگ، اقتصاددان، در یادداشت معروفی نوشت: هر دولتی برای انجام اهدافش چه راهسازی باشد یا تشکیل یک ارتش، ضرورتاً دو راه بیشتر ندارد. دولت میتواند ابزار را از مالکیت بخش خصوصی بیرون آورد و مردم را مجبور کند تا آن کار را انجام دهند یا آنکه خود با خرید وسایل و نیروی کار، آن هدف را محقق کند. در گزینه اول تنها بخشی از مردم که مالک آن ابزار خاص هستند و افرادی که مجبور میشوند برای دولت کار کنند، هزینه پروژه مورد نظر دولت را میدهند. آنها برای انجام پروژه مالیات میدهند، اما مالیاتی خاص که پولی نیست، اما در راه دوم همه مردم هزینه کالا و خدمات را میدهند. بنیامین فرانکلین بیش از 200 سال پیش نشان داده بود که اجبار افراد به کاری خاص چگونه ایجاد مالیاتی مخفی میکند و آن را غیرقانونی دانسته بود.
🌀 برای مطالعات تجربی میتوانید به کار ولتر اویی، پروفسور اقتصاد در دانشگاه واشنگتن مراجعه کنید. در این کار اویی بین دو اثر هزینههای انسانی و اقتصادی ارتش تفکیک قائل میشود. وی به خوبی نشان میدهد که خدمت اجباری میتواند هزینه بودجهای ارتش را کاهش دهد، اما هزینه پنهان دیگری در مورد رفاه سربازان و افراد دیگری که میخواهند داوطلبانه وارد ارتش شوند وجود دارد. وی این هزینههای پنهان را در دهه 1960 بین 826 میلیون تا 134/1 میلیارد دلار تخمین میزند که با تعدیل تورم این مبلغ در زمان کنونی بیش از 7 میلیارد دلار است.
🌀 پس از لغو قانون وظیفه در ایالات متحده تا به امروز هر گاه کمی بحث در مورد برگرداندن این قانون شده است، اقتصاددانان در خط مقدم مبارزه با این مباحث بودهاند. از جمله این اقتصاددانان میتوان به پل هوگان متخصص نیروی کار در ارتش و استیون سایلک، اقتصاددان در نیروی دریایی ایالات متحده اشاره کرد. امروز خود ارتش بیش از همه مخالف سرباز وظیفه است. این کاری بود که با همت اقتصاددانان صورت پذیرفت.

کانال سیگنال