🔸احتمالا کلماتی مانند «کشورهای توسعه یافته» و «در حال توسعه» را در تلویزیون و سایر رسانهها شنیدهاید. این کلمات به سطح ثروتمندی کشورها مربوط میشوند، البته ثروت ممکن است آن چیزی نباشد که شما در ذهن دارید. ثروت صرفا منابع طبیعی نیست بلکه توانایی تولید و ایجاد ارزش افزوده در بخشهایی مانند تولید کالا و خدمات است. علاوه بر این نکته مهم دیگر جمعیت آن کشور هم هست. یعنی کشوری ثروتمدتر است که ارزش افزوده بیشتری به ازای هر نفر از ساکنان خود تولید کند.
🔻تولید ناخالص داخلی سرانه
در حال حاضر یکی از مهمترین معیارهایی که برای سنجش ثروت کشورها مورد استفاده قرار میگیرد، سنجش میزان تولبد ناخالص داخلی سرانه آنها است. تولید ناخالص داخلی به زبان ساده یعنی میزان تولید کالا و خدمات در یک کشور در دوره زمانی خاصی مثلا یک سال. اگر این میزان تولید را بر تعداد جمعیت یک کشور تقسیم کنیم، معیاری از ثروت یک کشور برای مقایسه با بقیه کشورها به دست آوردهایم. در واقع، بر اساس این شاخص، هر چه میزان تولید ناخالص داخلی سرانه یک کشور بالاتر باشد، آن کشور ثروتمندتر است و هر چه کمتر باشد، آن کشور کمتر توسعه پیدا کرده است. اما ثروتمندترین کشورهای جهان مدام کشورها هستند؟ در ادامه به بررسی 10 کشور برتر از این نظر در گزارش صندوق بینالمللی پول میپردازیم.
🔻3 رتبه نخست ثروت دنیا در سال 2020
بیشترین میزان تولید ناخالص داخلی سرانه در دنیا به لوگزامبورگ تعلق دارد. یعنی اگر ارزش کالاها و خدمات تولید شده در این کشور در سال 2020 را به تعداد جمعیت آن کشور تقسیم کنیم به هر نفر به طور متوسط 109 هزار و 602 دلار در سال میرسد. البته این نکته هم وجود دارد که این میزان متوسط یک کشور را نشان میدهد و ممکن است طبقات ثروتمندتر این کشورها درآمد بالاتری داشته باشند و طبقات پایینتر از درآمد کمتری برخوردار باشند. همچنین ایراداتی هم به این معیار ثروت وارد است. با این حال در برخی مطالعات اقتصادی از این معیار برای مقایسه سطح توسعه، رفاه و ثروت مردم کشورهای مختلف استفاده میشود. پس از لوگزامبورگ، سوئیسیها با حدود 82 هزار دلار دوم هستند و ایرلندیها نیز با حدود 80 هزار دلار در رتبه سوم قرار دارند.
🔻سنگاپور شگفتانگیز
سنگاپوریها با تولید ناخالص داخلی سرانه بیش از 58 هزار دلاری در این فهرست رتبه ششم را دارند. این کشور قطب مهمی در خدمات مالی جهانی است و زیرساخت خوبی دارد. سنگاپور کمترین میزان فساد اقتصادی را نیز در جهان دارد. بالاتر از سنگاپوریها، آمریکاییها با تولید ناخالص داخلی سرانه 63 هزار دلار قرار گرفتهاند و نروژیها هم با حدود 68 هزار دلار در رده چهارم هستند.
🔻اسکاندیناویهای مرفه
این کشور کوچک کم جمعیت با تولید ناخالص داخلی سرانه بیش از 57 هزار دلاری در رتبه هشتم جهان قرار دارد. جمعیت ایسلند نزدیک به 350 هزار نفر است. دانمارکیها نیز با تولید ناخالص داخلی سرانه 58 هزار و 438 دلاری رتبه هفتم را در این فهرست به دست آوردهاند.
🔻قطر، نماینده ثروت در خاورمیانه
حدود 50 سال پیش قطر کشوری با اقتصادی مبتنی بر ماهیگیری بود اما در دو دهه اخیر خود را به مرکز صادرکننده نفت در جهان تبدیل کرده است. ذخایر گازی این کشور هم بسیار زیاد است. در سال 2020 تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور به 52 هزار و 751 دلار رسیده است. جمعیت کم این کشور در کنار صادرات عظیم نفت باعث شده مردم این کشور در رتبه نهم ثروت در دنیا قرار بگیرند. البته به دلیل کاهش قیمت نفت در سال شیوع کرونا، تولید ناخالص داخلی و در نتیجه ثروت مردم این کشور پایینتر آمده است.
🔻استرالیا، دورافتاده روی نقشه اما ثروتمند
کشور استرالیا در رتبه دهم ثروتمندترین کشورهای جهان قرار دارد. درآمد سرانه این کشور نزدیک به 52 هزار دلار است. یعنی هر کس دراین کشور معادل با 52 هزار دلار در سال ثروت دارد.
🔸منبع: سرمایه + (وبلاگ کیان دیجیتال)
*********************************