تولدی دیگر، نویسنده : شجاع الدین شفا
دانلود نسخه چاپی:
https://cafe-liberal.com/pdf/tavalodi-digar.pdf
، ایران کهن، در هزاره ای نو»
گفتگویی ضروری با نسل سازنده ایران فردا درباره واقعیت های غالبا ناشناخته ایران دیروز و امروز
سیری در واقعیت های مذهبی بر اساس بررسی های سیصد تن از اندیشمندان و پژوهشگران شرق و غرب، از زکریای رازی، ابن سینا، راوندی، خیام تا آقاخان کرمانی، کسروی، هدایت، دشتی و از نیوتون، ولتر، کانت، هگل، شوپنهار تا نیچه، فروید، برتراند راسل، انیشتاین.
نویسنده سخن خود را با ذکر این مسئله آغاز میکند که کتاب در آخرین سال یک هزاره نوشته شدهاست؛ و امیدوار است همچنان که مردمان در پایان هر سال به حسابرسی مالی خود میپردازند، بتواند به حسابرسی تاریخی تمدن ایرانی بپردازد. به اعتقاد او، هزارهای که به پایان میرسد، هزاره ورشکسته تاریخ ایران است. شجاعالدین شفا کشورها را از نظر پیشرفته شدن به سه دسته پیشرفته، عقب مانده و در حال پیشرفت طبقهبندی میکند. اما معتقد است در میان این کشورها ایران و اسرائیل دو استثنا هستند:
در این میان تنها دو کشور اسرائیل و ایرانند که در شرایط برزخ کنونِی خویش با این معماِی حل نشده رویارویند که همچنان با هویت هاِی خاخامِی و آیت الهِی در درون پیله اِی که بد ور خویش تنیدهاند باقِی بمانند، یا سر از غاراصحاب کهف برآورند و بصورت کشورهائِی مترقِی پا به هزار ه تازه اِی گذارند که در آن منطقه جائِی براِی خاخام وآیت اله وجود نمیتواند داشته باشد.
با این حال تأکید میکند که بازگشت به آئین زرتشتی یا به گرایشهای عرفانی برای ایران یا جهان هزاره سوم نه واقع بینانهاست و نه منطقی.