میفهمم که برای بعضی از ما این سؤال عجیب و ناامیدکننده است؛ اما باور کنید که اساتید در دانشکدههای اقتصاد چه ایرانی و چه غیرایرانی به این سوال مشغول و مألوف بودهاند و هستند. جواب من (مرتضی کاظمی) به این سوال این است که بهجای جیببریهای تورمی و زورگیریهای مالیاتی، ولخرجیهای دولتی/حکومتی و حتی هزینههای بهظاهر ضروری را کاهش دهید؛ اما جواب اقتصاددانهای پرمطالعه معمولاً متفاوت است. آنطور که من متوجه شدهام، اقتصاددانهای مذکور معمولاً خود را در جایگاه مشاور تامین مالی دولت (و نه طرفدار مردم) در نظر میگیرند و معمولاً توصیه میکنند دولت از هر روشی که در دسترس دارد برای تأمین مالی استفاده کند.
در یک گروه سیصد نفره عضوم که تقریباً همگی دانشآموخته یا اساتید در رشته اقتصادند. آنطور که به نظر میرسد اعضای فعال در این گروه بهصورت جدی مرعوب ایدهای شدهاند که در ادامه مینویسم. آن ایده اینگونه است که: «اگر شما یک دولتی با کسریهای پایدار بودجه (بنابر هر دلیلی، درست یا نادرست) داشته باشید و آن دولت بخواهد این کسریها را بدون کاهش در آنها از روشهای مختلف تامین مالی کند بر اساس ادبیات کلان موجود، کمهزینهترین و بهینهترین راه از طریق تامین پولی آنهاست. یعنی از طریق ایجاد تورم.»
سیاستمداران، ایدههای چنین اقتصاددانهایی را عاشقانه میپذیرند. شما به سیاستمدار میگویی که مهم نیست که ولخرجیهای زیادی داری؛ برو جلو و هر چقدر میتوانی ماجراجویی کن؛ دست در جیب مردم، تا میتوانی به زورگیری و جیببری ادامه بده. به ولخرجیها ادامه بده تا وقتی اقتصاددانهای تحصیلکرده در کنارت هستند راههای جدید برای زورگیری و مالیاتگیری را به تو نشان میدهند. سیاستمدار عزیز تا میتوانی مالیات بگیر و تورم بساز.
بر اساس ادبیات اقتصاد کلان و بر اساس نظریات قدیمیتر که توسط جان مینارد کینز ارائه شده و بر اساس ایدههای جدیدتری که توسط مایکل وودفورد و جان هولاند کاکرین به ادبیات اقتصاد پولی اضافه شده (مرعوب اسمها شدید؟) اقتصادانها و روشنفکران تشخیص دادهاند سیاستمداران و دولتمردان، در صورتی که نتوانند ولخرجیها و ماجراجوییها را از طریق زورگیری و مالیاتگیری تأمین کنند؛ بهینهترین و کمهزینهترین راهکار ایجاد تورم است. بله ایجاد تورم حتی تا ۳۰ درصد!
بله؛ متاسفانه بعضی اقتصاددانان (از نوع چپ و کینزی و پساکینزی و حتی از نوع متعارف) شریک دولتمردان و سیاستمداران در بسط زورگیری و جیببری و حقخوری بودهاند و هستند. متاسفانه!
لینک کوتاه شده این نوشته:
https://bit.ly/3MZOX7t