21.7 C
تهران
جمعه 7 مهر 1402 ;ساعت: 09:52
کافه لیبرال

تاریخ هپروت: دکترین شوک!

“تک تک اتفاقاتی که در “دکترین شوک” به عنوان مثال و شاهد ذكر شده و صفحات و سطور بسیاری به آن‌ها اختصاص يافته است را می‌توان بررسی کرد و به شانتاژ بودن آنها پی برد، اما به صورت مختصر و گذرا “دکترین شوک” مدعي است جهان و نظام سرمایه داری برای اجرایی کردن ایده‌های افرادی چون فریدمن، ابتدا شوكي عظيم خلق می‌کند تا جامعه برای پذیرش آن نظریه‌ها و آن تحولات اقتصادی ویرانگر، آمادگی پیدا کند.

به عنوان مثال، جهان سرمایه داری ابتدا در شیلی کودتا به راه انداخت و به شکل خشونت آمیزی رئیس جمهور آلنده را سرنگون كرد و با این شوک باعث شد تا کسی مقاومت نکند و در دوره دولت نظامی “ژنرال پینوشه” ایده‌های فریدمن زير سايه وحشت ناشي از این کودتا که همان شوک محسوب می‌شود، عملیاتی شده و به مرحله اجرا در آید.

وي در این مورد مثال‌هایی دیگری هم دارد؛ مثلا جنگ در برابر تروریسم و حمله آمریکا به افغانستان و عراق را هم برنامه اي پيچيده و از قبل طراحي شده مي داند كه پيش زمينه آن حمله يازده سپتامبر به خاك آمريكا بود. اتفاق 11 سپتامبر را هم به گونه ای تحلیل می کند که مسبب آن خود آمریکا و دنیای سرمایه داری بوده است. از نظر نویسنده، حمله يازده سپتامبر به نیویورک و واشنگتن شوکي بود به آمریکا و جهان كه زمینه‌ را برای تهاجم به کشور‌های دیگر تحت پوشش مبارزه با تروریسم هموار کرد؛ در واقع نويسنده كتاب موضوع را تا اين اندازه ساده ، کودکانه و توطئه انگارانه فرض كرده و از دلایل و مقدمات غلط به نتایج اسفباري رسیده است.

گفتمان چپ در فضاي ضدسرمایه داری و غرب ستیزانه ای که در دهه‌های گذشته در بسیاری از کشور‌های سرمایه‌داری و در محافل روشنفکری به وجود آمده است، به دنبال چنگ زدن به هر ريسمان و توسل به هر ايده اي است تا حقانیت خود را اثبات و قوای پراكنده خويش را سازماندهی کند و چنین آثاری قبل از اینکه در معرض نقد و آزمایش قرار گيرند و در آنها سره از ناسره تشخیص داده شود، با ايجاد موج تبلیغاتی وسیع در بوق و کرنا شده و اين ادعا مطرح مي شود که کتابی آمده و دنیای سرمایه داری را افشا و پستی‌ها و پلشتی‌های این نظام را هویدا کرده و در معرض دید مردم قرار داده است. اما اندكي فاصله گرفتن از این جو هیجانی كافي است تا از همان ابتدا متوجه بطلان شواهدِ به ظاهر تاریخی کتاب شويم”.

چاپ دوم کتاب خواندنی “توسعه و بازار در برابر پوپولیسم” نوشته دوست فرهیخته جناب نجات بهرامی منتشر شد. روایتی متفاوت از شیلی که سعی کرده است دور از رمانتیسیسم رایج به بررسی واقعیت‌ها بپردازد و از دروغ های “اصحاب ناله” پرده بردارد، والله اعلم.

https://t.me/bahraminejat/333

کانال راهبرد/امیرحسین خالقی

@RahbordChannel

 

مطالب بیشتری که ممکن است مورد علاقه شما باشند

در باب چرندی به نام “فرهنگ”!

cafeliberal

توهم هدایت نقدینگی

cafeliberal

راهنمای کاربردی سوسیالیست شدن در هشت گام

cafeliberal

خاورمیانه به کدام سو می‌رود؟

cafeliberal

السید الرئیس: از بخت النصر تا غازی* اعظم!

cafeliberal

در نقد عدالت اجتماعی، امیرحسین خالقی

cafeliberal

این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه شما استفاده می کند. ما فرض خواهیم کرد که شما با این مسئله موافق هستید ، اما در صورت تمایل می توانید انصراف دهید. تائید بیشتر بخوانید