آیا تابلوی اعلانات دوران سلجوقی به درستی مرمت خواهد شد؟
به گفته ی امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی استان لرستان گویا قرار است پس از سال ها انتظار، بالاخره سنگ نوشته ی آسیب دیده ی خرم آباد به دست مرمت کاران سپرده شود.
سنگ نوشته ی خرم آباد لرستان یکی از آثار تاریخی دوران سلجوقیان است که در سال 1334 در فهرست آثار ملی ایرانیان ثبت شده است.
این اثر تاریخی که به خط کوفی و پارسی بر قطعه سنگ بزرگی به ارتفاع سه و نیم متر نوشته شده، متعلق به دوره ی ملکشاه سلجوقی (در سال 499 خورشیدی) می باشد
این کتیبه متن احکامی سیت درباره بخشش های مالیاتی، چراندن دام ها در چراگاه ها، و ممنوعیت برخی از رفتارهای ناپسند آنروزگار.
کتیبه خرمآباد در واقع چون تابلوی اعلانات آنزمان بوده است و به گونهای ساخته شده بود که از چهار زاویه قابل دید باشد. متاسفانه چند سال پیش این اثر تاریخی با ارزش را به خاطر توسعه یک جاده برش داده و جابجا کرده اند. و پس آز آن هم بدلیل بی توجهی مسئولین خرابی هایی در آن بوجود آمده است.
مدیر کل میراث فرهنگی به خبرنگاران گفته است که: به دلیل حساسیت مرمت آثار سنگی با دعوت از تیم مرمتگران تخت جمشید تهیه طرح مرمت این کتیبه سنگی در دستور کار قرار گرفته است».
البته روشن نیست که وزارت میراث فرهنگی به وعده اش وفا کند اما باید توجه داشت که بیشتر آثار تاریخی غیر مذهبی ایران نه تنها گرفتار ویرانی های مکرر است، بلکه وقتی هم که تصمیم به مرمت آن گرفته می شود، معمولا آن را به دست کسانی می سپارند که کارشان مرمت آثار تاریخی نیست و بیشتر بناهایی هستند که ساختمان های معمولی را می سازند و کار به جای این که درست شود خرابتر هم می شود. دوستدارن میراث فرهنگی در سه دهه گذشته شاهد این نوع عملیات حتی بر روی آثاری چون پاسارگاد، تخت جمشید، بیستون و … بوده اند.
امیدواریم این اثر به سرنوشت آن ها دچار نشود.
رضا کمالی
بنیاد میراث پاسارگاد
www.savepasargad.com
ترکیه هواپیماها و توریست های ایرانی را به کشورش راه نمی دهد.
در پی برنامه ریزی های جدی و موثری که اخیرا دولت ترکیه برای از سر گیری سفرهای توریستی تدارک دیده، وضعیت توریستی این کشور جان تازه ای گرفته است.
ترکیه در چندین دهه اخیر از جمله کشورهایی بوده که بالاترین درآمد را از صنعت توریسم داشته است. به طور مثال درآمد توریسم ترکیه، در بیشتر سال های پس از انقلاب، بالاتر از درآمد نفت در ایران بوده؛ حتی در سال های قبل از تحریم و سال هایی که ایران بالاترین فروش نفت را داشته است.
پس از اپیدمی کرونا، ترکیه برای حفظ این درآمد، از «سازمان جهانی مشاوران فرودگاهها»گواهی سلامت گرفته است. یعنی با در نظر گرفتن شرایط سختگیرانه و تضمین اصول بهداشتی، آن ها فرودگاه استانبول و برخی فرودگاه های دیگر این کشور را سالم تشخیص داده اند. و به همین دلیل هم اکنون تنها در یک روز در فرودگاه آنتالیا پنجاه پرواز توریستی انجام می شود.
ترکیه همچنین اعلام کرده است که با توجه به آمادگی هایی که در این کشور هست، آن ها حتی از کشورهایی که شیوع کرونا در آن ها بالاست، می توانند توریست بپذیرند.
همزمان مسئولین در ایران از این که نام ایران در میان این کشورها نیست، یعنی ترکیه به توریست های ایرانی اجازه ورود به کشورش را نمی دهد و حاضر نیست هواپیماهایش را به ایران بفرستد ابراز تعجب و نگرانی کرده اند.
جلال ابراهیمی رییس خانه اقتصاد ایران و ترکیه به خبرنگار ایسنا گفته است که سعی می کنند با ترکیه مذاکراتی انجام دهند چرا که به قول او «متوقف شدن پروازهای مشترک، باعث شده بازرگانان، دانشجویان ایرانی، و خانواده های آن ها مواجه با مشکل رفت و آمد شوند و وقتی که ترکیه توانسته پروتکل های بهداشتی برای جابجایی مسافران سایر کشورها را فراهم کند، برای ایرانی ها نیز شرایط پیچیده نخواهد بود. (1)
به نظر می آید مسئولین حکومت اسلامی نه تنها هیچ توجهی به منافع و سلامت مردمان ایران ندارند، بلکه حتی درک نمی کنند که شرایط امنیت هوایی و بهداشت و سلامت مردمان در ایران آنقدر خراب است که کمتر کشوری حاضر است برای رفت و آمد به ایران ریسک کند.
راضیه ـ امیری
———————————
1- پنجاه پرواز توریستی به انتالیای ترکیه
بنیاد میراث پاسارگاد
www.savepasargad.com
آیا کاخ مرمر هم محل عیش آقایان شده؟
با باز شدن پرونده های فساد تک تک مسئولین حکومتی در چندین سال گذشته، اکنون دیگر کاملا روشن است بیشتر دعواهایی که برسر تصرف قصرها و خانه های تاریخی و دارایی ها مصادر شده مردم از ابتدای انقلاب تا کنون بین ادارات مختلف میراث فرهنگی و سازمان مستضعفان نیز برقرار بوده، زیربنایی جز دزدی و یا سواستفاده های شخصی روسای این سازمان ها و سران حکومتی نداشته است.
به گزارش خبرگزای های داخلی اخیرا پرویز فتاح رییس بنیاد مستضعفان، (که مصادره کننده بیشترین دارایی ها، کاخ ها، خانه های ثروتمندان قبل از انقلاب، و عتیقه جات و غیره است) در یک برنامه تلویزیونی ناگهان فاش کرده که کاخ تاریخی مرمر که عنوان موزه را گرفته است (و زیر نظر وزارت میراث فرهنگی می باشد) تبدیل به مکانی خصوصی برای استفاده «از ما بهترانی» ناشناس شده است.(1)
پرویز فتاح خبر از اتاق هایی در این کاخ داده که تبدیل به هتل های 5 ستاره شده اند، هتل هایی که در آن از تاسیسات تازه ای، چون جاکوزی و سونا و آسانسورهای مخصوص برای بالا و پایین رفتن از یک طبقه استفاده می شود. و بدتر از همه این که همه ی این ساخت و سازها پنهانی انجام شده؛ به طوری که در بهمن ماه وقتی یکی از خبرنگاران کنجکاو متوجه آسانسور می شود به او می گویند که این آسانسور موقتی و برای سهولت رفت و آمد کارگران و مرمت کاران است.
قابل توجه است که همان هنگام اعلام کرده بودند که این کاخ به زودی به روی مردم گشوده می شود. و مدتی بعد هم گفتند: «پس از تمام شدن کرونا به روی مردم گشوده خواهد شد»
حالا آقایان باید روشن کنند که در یک سال اخیر که این موزه بسته بوده (ابتدا به بهانه مرمت و بعد به بهانه کرونا) چه کسانی از اتاق ها و جاکوزی و سونای آن استفاده می کردند. و چه کسانی آنقدر راحت طلب بودند که نمی توانستند از پله های یک طبقه هم بالا و پایین بروند و از آسانسوری استفاده می کنند، که هیچ شباهتی به آسانسورهای مورد استفاده کارگران ندارد.
شهرام صداقت ـ تهران
بنیاد میراث پاسارگاد