“شاپینگ سوسیالیستی” یا “نحوه خرید کردن سوسیالیستی” لقبی است که آقای مراد فرهادپور،اندیشمند کمونیست کشورمان و پیروان ایشان ،روی غارت فروشگاه ها در آمریکا و اروپا ،در جریان شورشهای اخیر گذاشته اند.
دیدم این توصیف استاد بدجوری به دل هواداران ایشان و رفقای کمونیست نشسته است.شورش های شهری در غرب،با هر انگیزهای و دلیلی، عاملی است که موجب رشد رادیکالیسم چپ در سراسر جهان شده است.
اسلاوی ژیژک،فیلسوف چپگرا ،در تازه ترین کتابش به طور مفصل شرح داده که چگونه جهان پساکرونا شاهد ظهور دوباره کمونیسم خواهد بود. دلیلش هم روشن است،وضع بد اقتصادی، لشکرهای عظیم بیکاران را روانه خیابان ها خواهد کرد و این بستر مناسبی برای رشد هر تفکر رادیکالی،از جمله کمونیسم، است.
حتما خبر دارید که کمونیستهای شورشی چند سال پیش در شهر سیاتل آمریکا شش محله مرکزی شهر را اشغال کردند و پارک مرکزی شهر را شخم زدند و در آن سیب زمینی کاشتند تا از این طریق مشت محکمی بر دهان مصرفگرایی کاپیتالیستی بکوبند و یاد رفیق پل پوت را زنده کنند که در کامبوج دستور داده بود آسفالت خیابانها را بکنند و در آن اسفناج و کاهو و گوجه بکارند.
اگر اسم این غارتهای شهری در پاریس و سیاتل را «شاپینگ سوسیالیستی » نامیدهاند لابد اسم آن نوع محصولات کشاورزی در کامبوج پنجاه سال پیش را باید :« صیفیجات سوسیالیستی” نامید.
باری، اصطلاح”شاپینگ سوسیالیستی ” مرا یاد قفسه های خالی فروشگاه های شوروی و بلوک کمونیستی سابق و صف های طویل مردم در برابر این فروشگاه ها انداخت.
این شیوه خریدی بود که از سوی حاکمان کمونیستی به مردم تحمیل شده بود تا برای خرید هر چیزی،از گوشت و شکر و میخ تا بلیط «باله دریاچه قو» و دریافت خبری از شوهر گمشدهشان و رفتن به توالت خانههای اشتراکیشان ،صف ببندند.
شاپینگ سوسیالیستی عبارت از این بود که هر شهروند بدبختی مجبور باشد روزی هشت ساعت در انواع صف ها بماند.شورویها طوری سر صف میرفتند که انگار سر کار روزانهشان میرفتند.شاپینگ سوسیالیستی به روس ها نظم و انضباط و اطاعت از حکومت مستبد را آموخت و به آنها فرصت فراخی داد که در آن صفهای طولانی به مزایای “بهشت سوسیالیستی “شان بیندیشند.
شاپینگ سوسیالیستی چنان بلایی سر روس ها آورد که هنوز ،بعد از سی سال که از سقوط کمونیسم میگذرد ،همچنان در چنبره استبداد یک حکومت دزدسالار اولیگارشیک اسیرند.
شکی ندارم که در مدینه فاضله جناب فرهادپور ،شاپینگ سوسیالیستی در انتظار همه ما خواهد بود و جملگی با پوست و گوشت و استخوانمان آن را یاد خواهیم گرفت.
بیژن اشتری
لینک کوتاه: