32.6 C
تهران
سه‌شنبه 16 خرداد 1402 ;ساعت: 16:12
کافه لیبرال

پیکتی، کاسبی با «سرمایه»، موسی‌ غنی‌نژاد

🔸کاسبی با سرمایه امری طبیعی است. هر کاسبی هرچند کوچک برای اداره امور خود نیاز به حداقلی از سرمایه دارد اما هنر آنجا است که کسی با واژه سرمایه کاسبی کند نه با خود سرمایه؛ این هنری است که پیکتی به اعلا درجه از آن برخوردار است.

🔸او با نوشتن کتاب «سرمایه در قرن بیست و یکم» که مضمون آن نقد نابرابری ناشی از سرمایه داری است، کاسبی خوبی کرد و از طریق همان ساز و کارهای نظام سرمایه داری، صاحب میلیونها دلار ثروت شد.

🔸پیکتی انسان باهوشی است و متوجه شده که در آشفته بازار دنیای روشنفکری، ذم سرمایه داری بیش از مدح آن «بازدهی» دارد و به همین لحاظ کتاب دومی در ادامه اولی نوشته با عنوان «سرمایه و ایدئولوژی» که ظاهرا، به هر دلیلی، تا به اینجای کار به اندازه تجربه اول موفقیت آمیز نبوده است.

🔸من نقد مبسوطی به کتاب «سرمایه در قرن بیست و یکم» نوشته ام که امیدوارم به زودی به صورت کتاب کوچکی منتشر شود. و اگر لازم باشد به این کتاب آخری هم نقدی خواهم نوشت.

📌 اما فعلا شاید بد نباشد به نکات درس‌آموز مهمی در ارتباط با تجربه موفق کتاب «سرمایه در قرن بیست و یکم» اشاره کنم که اغلب مورد غفلت روشنفکران چپ‌گرا، از جمله پیکتی، قرار می‌گیرد.

1️⃣ نخست این که نیت فروشندگان (تولیدکنندگان) در بازار اهمیتی ندارد بلکه آنچه تعیین کننده است ارزیابی خریداران (مصرف کنندگان)، یعنی عامه مردم، از کالای عرضه شده است، صرفنظر از اینکه این ارزیابی، با هر معیاری، درست باشد یا نباشد.

2️⃣ دوم اینکه شرط ایجاد اولیه و بقای ثروت در نظام بازار، ارزیابی (خشنودی) عامه مردم است، و ارزش واقعی همه ثروتهای انباشته شده هم به این ارزیابی بستگی دارد.

3️⃣ سوم اینکه نابرابری ناشی از تولید ثروت در چارچوب نظام بازار آزاد به اندازه کافی مشروعیت دارد چون انعکاس دهنده اراده آزاد عامه مردم است.

4️⃣ چهارم اینکه علاوه بر استعداد آنترپرنری و پیش‌بینی خواسته‌های مردم در بازار، بخت و اقبال نیز ممکن است موجب ثروتمند شدن یک عده از تولیدکنندگان و کاسبان باشد، و چنین پدیده اتفاقی را نمی‌توان از منظر عدالت داوری کرد.

#سرمایه #سرمایه_داری
#پیکتی

🆔@ghaninejad_mousa

 

مطالب بیشتری که ممکن است مورد علاقه شما باشند

مروری بر کتاب «اقتصاد و دولت در ایران»

cafeliberal

کتاب ازدواج کودکان – کنکاشی در ۱۰۰ سفرنامه‌ دوران صفویه و قاجاریه

cafeliberal

«ذهن روسی در نظام شوروی»، آیزا برلین

cafeliberal

ملکه‌های اقتصاد، زنان چگونه سکاندار مهم‌ترین پست‌های مالی جهان شدند؟

cafeliberal

حریم‌خصوصی، قدرت، سیاست‌مالی و فقر، چهار عامل نگرانی دربارهٔ ارزهای دیجیتال بانک مرکزی

cafeliberal

آزادی اقتصادی، محرک آزادی سیاسی

cafeliberal

این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه شما استفاده می کند. ما فرض خواهیم کرد که شما با این مسئله موافق هستید ، اما در صورت تمایل می توانید انصراف دهید. تائید بیشتر بخوانید