19.9 C
تهران
سه‌شنبه 4 مهر 1402 ;ساعت: 05:59
کافه لیبرال

گفتار اقتصادی، منطق پوپولیستی

🎤 موسی غنی ‌نژاد در گفتگو با #تجارت_فردا سیاست‌های دولت‌ها را در مقابله با تورم بررسی می‌کند

🔹لازم است که این نکته را توضیح دهم که پایین آمدن نرخ تورم در سالهای دولت یازدهم دقیقا به علت سیاستهای پولی دولت نبود، بلکه عوامل دیگری مانند خوش بینی نسبت به آینده، انتظارات مثبت نسبت به تحولات سیاسی، روابط بین المللی و رشــد اقتصادی نیز عوامل مهمی بود که سبب شــد نرخ ارز ثبات داشته باشــد و نرخ تورم نیز کاهش پیدا کند. چون در همان ســالها پایه پولی و رشــد نقدینگی بالا بود اما در کمال تعجب نرخ تورم روندی نزولی داشــت. البته برخی مسوولان اقتصادی که دانش اقتصادی کافی نداشــتند دچار این اشتباه شدند که کلید حل مشکل تورم را پیدا کرده اند و مســاله تورم اصلا به پایه پولی و رشد نقدینگی مرتبط نیست. اما در دوره بعد چه اتفاقی افتاد؟ ترامپ از برجام خارج شــد و انتظارات مردم در مورد آینده بدبینانه شد، نرخ ارز افزایشی شد و نقدینگی که قبلا ایجاد شده بود خودش را به صورت تورم نشان داد.  بنابرایــن در همان ســالها نیز به صــورت بالقوه پتانســیل ایجاد تورم وجود داشــت، امــا مثبت بودن انتظارات مردم نســبت به آینده مانع از جهش فنر تورمی شــده بود.

🔹 زمانی که از اقتصاد لیبرال صحبت میکنیم یعنی اقتصادی که به بازار آزاد و رقابتی پایبند است. اگر این منطق اقتصادی رعایت شــود حتما نرخ تورم کاهش پیدا میکند. اما کســانی که میگویند اقتصاد لیبرالی باعث افزایش قیمت ها در کشــور شــده است، کاملا خلاف حقیقت را می گویند. درســت است که آقای روحانی شــعار اقتصاد آزاد را داد اما کلام ایشــان در حد شــعار باقی ماند و هیچکدام از شــعارها تحقق پیدا نکرد. اقتصاد آزاد به این معناســت که قیمتها به بازار ســپرده شود.  باید این ســوال را از آنها پرســید که مگر زمانی که آقای روحانی ســر کار آمد، ســازمان تعزیرات و حمایت تعطیل شــدند؟ این سازمانها همچنان فعال بودنــد، هیچ زمانی بازار و قیمت در ایــران آزاد نبود.

🔹 زمانی که از سیاستهای دولتی انتقاد میکنیم نباید فقط خودمان را به دولت به معنای قوه مجریه محدود کنیم. زیرا همه قدرت در دست قوه مجریه نیست. به عنوان مثال بانک مرکزی در دولتهای نهم و دهم با نهادهایی که مجوز موسسات اعتباری را میدادند مخالف بود، اما این مجوزها صادر میشد . نیروی انتظامی و اداره های تعاون مجوز موسسات اعتباری را صادر کردند و کنترل این مجوزها از دست دولت خارج بود. این موسســات مانند قارچ روییدند و جریــان تورمی را ایجاد کردند. در اینجا نمیتوان گفت که دولت به عنوان قوه مجریه تنها مقصر بوده اســت.  اگرچه مسوولیت اصلی دست دولت است، به عنوان مثال بانک مرکزی باید جلوی مجوزهای موسسات اعتباری را میگرفت و جلوی فشارهایی که از نهادهای دیگر وارد میشد می ایستاد و این مسائل را برای مردم توضیح میداد. اما متاسفانه این کار را نکرد. اما می توان گفت که قوه مجریه به تنهایی مسوول همه چیز نیست و باید مجموعه قدرت سیاسی و تمام قوا را در نظر بگیریم که در این جریان دخیل هستند.

#پوپولیسم

🆔@ghaninejad_mousa

🖇 متن کامل این گفتگو را می توانید در فایل پیوست مطالعه نمائید 👇

Telegram (https://attach.fahares.com/PztrBbKNKJ12CK7lJ0YcsQ==)

———————————————————————————————————

➕ میکس پوپولیسم و طبع عامه

🎤 موسی غنی‌نژاد از ریشه‌های محبوبیت سرکوب قیمت در ایران می‌گوید

پرسش: رئیس اتحادیه املاک مشهد از دولت خواسته اجاره خانه‌ها را تعزیراتی کند. یک نماینده مجلس هم خواستار تشدید مجازات گران‌فروشان شده و دادستان بارها از لزوم برخورد با گرانی خودرو گفته است. به نظر شما چرا اینهمه تلاش می‌شود تورم مخفی شود و به جای اصلاح سیاست، گناه گرانی به گردن بنگاه‌های خرد بیفتد؟ آیا مکانیسم در اثر خواست عموم مردم، معکوس عمل می‌کند؟ بحران سیاستگذاری در کجا مخفی شده است؟

پاسخ: موضوع این است که وقتی بحث گرانی در جامعه پیش می‌آید مسئله اصلی و مهم که تورم است در پشت صحنه باقی می‌ماند و ذهن ما به جای آنکه متوجه این موضوع باشد، روی نتایج آن که همان گرانی‌هاست متمرکز می‌شود. و می‌دانید که گرانی یک مسئله اقتصادی به معنای دقیق کلمه نیست. آنچه ما در علم اقتصاد به عنوان مسئله با آن طرفیم نه گرانی برخی کالاها بلکه تورم است، پدیده­ای که به معنای افزایش سطح عمومی قیمت هاست و علت آن هم در چهارچوب علم اقتصاد کاملا روشن است. بارها گفته شده. دوباره تکرار می‎کنیم که وقتی افزایش نقدینگی در تناسب با افزایش تولید کالا و خدمات نباشد، تورم ایجاد می‌شود. مقدار نقدینگی که از طریق نظام بانکی و بانک مرکزی وارد نظامی اقتصادی می‌شود متناسب با میزان رشد اقتصادی به معنای بالا رفتن کالا و خدمات تولید شده در جامعه نیست. طبیعی است که تعادل به هم می خورد و تورم بوجود می آید. این مسئله در همه جای دنیا امری اثبات شده‌ای است و با توجه به این واقعیت، بسیاری از کشورها با اتخاذ تدابیری موفق به کنترل تورم شده‌اند. در این تجربه‌های موفق نکته حیاتی این بوده که با تورم به عنوان یک پدیده پولی برخورد کرده‌اند که مربوط به سیاست های نادرست پولی و کسری بودجه است و نه یک مساله سیاسی. در اقتصادهای موفق، با کنترل کسری بودجه و نقدینگی و پایه پولی توانسته­اند تورم را کنترل کنند. توجه کنید که من اینجا حتی کسری بودجه را نفی نمی‌کنم که در اثر اصلاحات عمیق حذف شود. چون کار سختی است. در بسیاری از کشورهای دیگر دنیا هم کسری بودجه وجود دارد. ولی آنجا نه از طریق بگیر و ببند در بنگاه‌های خصوصی، بلکه به شیوه وام گرفتن از مردم از طریق انتشار اوراق قرضه آن را جبران می‌کنند تا تورم ایجاد نشود. توسل به منابع بانک مرکزی و نظام پولی برای حل مشکل کسری بودجه و تامین نیازهای مالی دولت، تفاوت عمده بین کشور ما و اکثر کشورهای دیگر جهان در حل مسئله تورم است.

🆔@ghaninejad_mousa

✔️@BoomrangInstitute

#سیاست_پولی

#سیاستهای_اقتصادی_دولت

🖇 متن کامل این گفتگو را می توانید در فایل پیوست مطالعه نمائید 👇

Telegram (https://attach.fahares.com/PztrBbKNKJ00ODze+5Fm6w==)

مطالب بیشتری که ممکن است مورد علاقه شما باشند

آیا فقرا فقیرتر شده‌اند؟

cafeliberal

اهداف خصوصی سازی در جهان چیست؟

cafeliberal

توسعه چیست؟ | معیارهای متعارف، نگرش‌های جدید

cafeliberal

تجارت، عامل پیشرفت اقتصادی

cafeliberal

نظریۀ انتخاب عمومی

cafeliberal

حکومت نظامی در اقتصاد ایران

cafeliberal

این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه شما استفاده می کند. ما فرض خواهیم کرد که شما با این مسئله موافق هستید ، اما در صورت تمایل می توانید انصراف دهید. تائید بیشتر بخوانید